werkweek van 31 uur. Je hebt een grote invloed op de wereld tijdens je werkzame leven. Het liefst zou je je tijd en energie steken in het verbeteren van de wereld, bijvoorbeeld door middel van Duurzame projecten. Deze projecten bieden niet alleen gunstige vooruitzichten op het gebied van werkgelegenheid, het zijn ook milieuvriendelijke banen. Hoe vind je een groene baan? In deze blog helpen we je op weg.
Wat houdt een duurzame baan in?
In eerste instantie is het natuurlijk handig om te weten wat een duurzame baan inhoudt. Bij een groene of duurzame baan heb je een functie waarbij je een product of dienst ontwikkelt, verkoopt, uitvoert of ondersteunt. Hierbij draag je bij aan het welzijn van dier, klimaat en mens. Om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld hoef je echt geen hoogleraar te zijn. Door middel van Vacatures natuur heb je echter wel invloed op de wereld van morgen, wat je ook doet.
Redenen om een groene baan te kiezen
Waarom je een duurzame baan zou moeten kiezen, dat verschilt per persoon. Voor sommigen is het de logische stap na hun studie, dat je impact wilt hebben op de wereld of dat je een nieuwe uitdaging wilt. Welke motivatie je ook hebt, het is altijd een goed idee om voor een duurzame baan te kiezen.
Positieve werkgelegenheidsvooruitzichten
De werkgelegenheidsvooruitzichten voor duurzame banen zijn bijzonder gunstig. Dit heeft te maken met het feit dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in de maatschappij en dat steeds meer bedrijven er waarde aan hechten. Uit onderzoek is gebleken dat 43% van de managers van bedrijven de bedrijfsdoelstelling wilden afstemmen op duurzaamheid. Om dit te kunnen doen, hebben bedrijven werknemers nodig die verstand hebben van duurzaamheid. Een ander voordeel van een baan die te maken heeft met duurzaamheid is dat het een brede sector is waarin je altijd kunt doorgroeien.
Aantrekkelijk voor werkgevers
Medewerkers die maatschappelijk betrokken zijn doen het beter bij de werkgevers dan werknemers die zich niet actief bezighouden met het milieu. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoeksrapport. Dit geldt niet alleen voor werknemers, ook voor werkgevers is dit het geval. Men vindt duurzaamheid steeds belangrijker en wil liever werken voor een werkgever die dit ook is.
Een goede voorbereiding loont
Voordat je begint met het vinden van een duurzame baan, is het handig om je voor te bereiden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je weet wat je wilt, wat je kunt en wie je bent. Weet je dit nog niet precies, dan zou je een zelfonderzoek kunnen doen. Je krijgt dan een beter beeld van je competenties.
Zelfinzicht
Je kunt jezelf beter profileren als je inzicht hebt in jezelf, je vaardigheden en je intrinsieke motivatie. Als je overtuigend overkomt en kunt beargumenteren waarom je geschikt bent voor een duurzame functie, dan heb je een voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Daarnaast geeft zelfinzicht je een idee welke vacatures geschikt zijn voor je. Op die manier vind je veel makkelijker een passende baan.