Chinese hot pot is een heerlijke en leuke gemeenschappelijke eetervaring waarvan wordt gedacht dat deze uit Oost-China komt. Meestal gaat het om een enorme kom bouillon die in het midden van een tafel wordt geplaatst en daar wordt verwarmd via inductie of vlam. Ingrediënten, variërend van rauwe groenten tot dun gesneden vlees, worden ook op tafel geplaatst (of soms op een kar in de buurt), zodat gasten ze in de bouillon kunnen onderdompelen om te koken voordat ze gaan eten.
Hoewel het zeker een populair Chinees gerecht is dat je tegenkomt als je in China reist, is het niet erg gebruikelijk in het Westen. Dit is jammer, want hoewel het een beetje als fondue klinkt, is het veel glorieuzer.
We zijn er zo dol op dat we zelfs hebben uitgevonden hoe we thuis een eenvoudige hete pot kunnen maken (details hieronder). Ik zal ook enkele gereedschappen en soepbases aanbevelen die we persoonlijk gebruiken. Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen.
De geschiedenis van Chinese Hot Pot en drie populaire soorten
Het antwoord op wat hot pot is, ligt in zijn geschiedenis. Men denkt dat hot pot 800-900 jaar geleden in Mongolië is ontstaan. Het primaire ingrediënt was oorspronkelijk vlees (inclusief schapenvlees en paard), en de bouillon was niet pittig.
Hot pot verspreidde zich vervolgens door heel China, waar zich tot op de dag van vandaag duidelijke regionale variaties ontwikkelden en voortduren. Als u de verschillende soorten hete potten begrijpt, kan dit u helpen beslissen welke soort u thuis wilt maken.
Chongqing Hot Pot
Misschien wel de meest bekende variant is de hete pot van Chongqing, die zich onderscheidt door de extreem pittige Sichuan-pepers die rijkelijk aan de bouillon worden toegevoegd. Het kan bijna onmogelijk heet zijn voor sommige onwetende (of overmatig gewaagde) first-timers. Ik hunker naar ze.
Toen ik in Hong Kong woonde, keek ik naar een tv-programma dat uitlegde waarom zich in Chongqing zo’n pittige hete pot ontwikkelde. Chongqing, een van de grootste steden van China (voorheen bekend als Chungking in het Westen), ligt in de provincie Sichuan, aan de samenvloeiing van verschillende grote rivieren die al eeuwenlang een handelscentrum in China zijn.
De slechtbetaalde havenarbeiders wilden goedkoop en stevig voedsel om hen aan het werk en warm te houden in de vaak koude en natte dokken. De hete bouillon zo extreem pittig maken was een goedkope manier om de lage kwaliteit of soms bijna bedorven ingrediënten te maskeren die deze handarbeiders voor hun eigen levensonderhoud gebruikten. Of zo gaat het verhaal in ieder geval.
Sichuan Hot Pot
De provincie Sichuan in China staat algemeen bekend om zijn pittige keuken. Sichuan hot pot is ook synoniem met heet en pittig zijn dankzij de peperkorrels. (Ze zijn ook beroemd om Mala, een droge hete pot.)
Toevallig hebben we onlangs een populaire Amerikaanse tv-show bekeken waarin het voedsel van de provincie Sichuan wordt geprofileerd. Een lokaal diner in een hotpot-restaurant in Chengdu (een Chinese stad die internationaal misschien wel het meest beroemd is vanwege de panda’s) beschreef enthousiast het effect van hotpot op hem als “als sexy meisjes die op mijn tong dansen.”
Omgekeerd beschreef een jonge Chinese vrouw die aan een nabijgelegen tafel dineerde en wiens ogen water leken te tranen, haar tong als gevoelloos. Dat is zo’n beetje het spectrum van reactie op hete pot van Sichuan.
Als je ooit in Chengdu bent, moet je absoluut op zoek gaan naar Chinese hotpot. Hier is een fragment van hoe onze opstelling eruit zag in de beroemde HuangCheng LaoMa in de buurt van de opera op Qintai Road. Ze staan bekend om hun dipsaus met sesampasta.
Japanse Hot Pot
Hot pot heeft zich verder verspreid over Azië en is tot op de dag van vandaag populair in veel Aziatische landen (zij het onder verschillende namen), met name in Thailand, de Filippijnen, Taiwan en Japan.
Net als in China zijn er ook in Japan veel verschillende rassen ontwikkeld. Japanse hotpot heeft verschillende namen. Twee zijn in Amerika meer bekend dan andere: sukiyaki en shabu-shabu.
Sukiyaki gebruikt meestal een ondiepe ijzeren pot en onderscheidt zich in die zin van de typische Chinese hete pot. Shabu-shabu lijkt veel meer op Chinese hot pot. Dun gesneden vleeswaren en groenten worden ondergedompeld in een hete bouillon gekruid met kelp en vervolgens meerdere keren heen en weer gezwaaid (om te koken) voordat ze worden gegeten.
Het zwiepende geluid dat tijdens dit proces zou worden gemaakt, is wat het gerecht blijkbaar zijn naam geeft. Het voedsel wordt meestal ondergedompeld in een sesamzaadsaus voordat het wordt gegeten.
Typische Hot Pot-ingrediënten
Wat er in de hot pot gaat, is geheel aan jou. Het begint met een soepbasis die bereid kan worden met een milde bouillon. Of u kunt het pittige op een manier kiezen die uw top eraf zal blazen. Ik raad aan om ergens tussenin te zitten of een verdeelde pan te gebruiken, zodat je van twee opties kunt genieten.
Veelgebruikte Chinese hotpot-ingrediënten zijn onder meer verschillende soorten dungesneden vlees (kip, varkensvlees, rundvlees, lam), gehaktballen, groenten (bladgroenten, sla, baby paksoi, kool, paddenstoelen die shiitake of enoki kunnen zijn), noedels, knoedels, tahoe en zeevruchten, waaronder schaaldieren zoals sint-jakobsschelpen en garnalen of visballetjes. Het is een hartige maaltijd.
Wanneer we thuis een hete pot bereiden, kijken we meestal rond in de Aziatische supermarkt om te zien welk voorgesneden vlees er goed uitziet (of in de aanbieding is) en van daaruit gaan we verder.
Thuis een hete pot maken: geen recept nodig
Thuis een hete pot maken kan niet eenvoudiger. Dit is hoe we het doen.
Hot Pot-gereedschappen
Misschien omdat shabu-shabu populairder is dan hot pot in Amerika, als je de apparatuur wilt kopen die nodig is om thuis een hot pot maaltijd te maken, zoek dan online onder zowel shabu-shabu als hot pot.
Het is onze persoonlijke ervaring, nadat we in Hong Kong hebben gewoond en veel door China hebben gereisd, dat hete pot thuis wordt gemaakt door een grote kom op een draagbare, elektrische inductiekookplaat in het midden van de eettafel te plaatsen. Zo simpel is het.
Of je het dan eet met metalen of houten eetstokjes, lepels en zeven gebruikt, of kleine kommen hebt voor individuele dipsauzen, het is allemaal optioneel. Er zijn verschillende kleine elektrische, alles-in-één hot pot/shabu-shabu apparaten online te koop in Amerika. We kochten echter:
.
Zorg ervoor dat de grootte van uw pan niet groter is dan de grootte van het kookoppervlak van uw inductiekookplaat.
Wat is inductie? In een zin gebruikt inductie magnetisme om dingen te verwarmen in plaats van thermische geleiding van bijvoorbeeld een vlam of een elektrisch verwarmingselement. Het is een efficiëntere manier van koken en gemakkelijk schoon te maken. In de context van het eten van een gemeenschappelijke hete pot wanneer men over de kookplaat reikt om voedsel te koken, is het waarschijnlijk ook een beetje veiliger dan een vlam.
Hot Pot Soepbasis
Thuis een hete pot maken is eigenlijk heel eenvoudig (en eerlijk gezegd goedkoop). Je hebt niet echt een Chinees hotpotrecept nodig als je een kant-en-klare soepbasis gebruikt. De belangrijkste reden om kant-en-klaar te gebruiken, is ook dat je bases kunt kopen bij de beroemdste Chinese hotpot-restaurants. Het zal niet alleen beter smaken als je dit doet, maar je zult ook een hoop tijd besparen.
Onze favoriete soepbases zijn van Kleine Schaap Mongoolse Hot Pot omdat ze zowel een pittige (niet te hete) als een milde basis vormen. Als je de voorkeur geeft aan een milde hete soepbasis, raad ik ook aan Hai Di Lao tomatensmaak (we hadden dit onlangs in een van de restaurants van het merk in Shanghai – uitstekend). Je kunt deze kopen op Amazon of bij een grote Aziatische supermarkt zoals 99 Ranch.
Onze favoriete ingrediënten
Het is onze ervaring dat alle hotpot-ingrediënten, inclusief het zeer dun gesneden vlees, groenten en andere soepbases, gemakkelijk verkrijgbaar zijn op lokale Aziatische markten.
Grote pakken dun gesneden vlees liggen meestal in het diepvriesgedeelte. Het zou heel moeilijk zijn om een varkenslende te kopen en deze bijvoorbeeld zo dun te snijden als nodig is. Bespaar jezelf het werk.
We kopen meestal:
Dun gesneden vlees (varken of rund)
Stevige tofu (hij heeft de neiging om beter stand te houden dan andere tahoe)
Baby paksoi
Diepgevroren Aziatische dumplings (kies gewoon je favorieten)
Noodles (verse Shanghai-noedels, gedroogde vermicelli of brede noedels)
lotuswortel
Paddestoelen (wat we maar kunnen vinden, maar meestal enoki en shiitake)
Napa kool
We zijn een gezin van drie, dus deze trek kan meestal twee warme potmaaltijden duren. Als ik vrienden zou uitnodigen om mee te doen, zou ik de tafel vullen met meer vlees, zeevruchten en bladgroenten.
Als het gaat om kruiden uit hete potten, gebruiken we thuis meestal sesamolie en Laoganma gebakken chili in olie . Je kunt ook de beroemde Hai Di Lao sesamsaus .
Hoe een hete pot te eten?
Als iedereen dezelfde gemeenschappelijke hotpot-kom deelt, zijn de volgende best practices de volgende.
Om de beurt.
Probeer zo goed mogelijk te eten wat je in de kom hebt gedaan (het is natuurlijk gemakkelijk om het voedsel uit het oog te verliezen als het suddert).
Als de kom is gesplitst zodat hij aan de ene kant pittig en aan de andere kant een milde bouillon aankan, dompel hem dan niet kruiselings onder. Een milde bouillon kan heel snel pittig worden en vice versa.
Laat de ingrediënten van de hete pot erin vallen met stokjes. Vis ze eruit met stokjes, een pollepel of hete pot lepels .
Het is gemakkelijk om dun gesneden vlees te gaar te maken (hoewel eerlijk gezegd veel vlees dit aankan), dus misschien wilt u het gewoon snel ronddraaien met uw eetstokjes in plaats van het erin te laten vallen.
Elk diner kan er ook voor kiezen om een klein bakje dipsaus voor zichzelf te bereiden, indien beschikbaar. Het idee is om de nieuw gekookte ingrediënten van de hete pot voor het eten in de saus te dopen.
Sommige hotpot-restaurants hebben zelfgemaakte sausrepen voor specerijen, terwijl andere dat niet doen. Een typische combinatie is sesamolie met een beetje sojasaus of een verdunde sesampasta. Je kunt ook chili-olie, lente-uitjes, sesampasta, koriander, groene uien of wat je maar wilt toevoegen. Er zijn geen regels als het gaat om specerijen.
Sommige foto’s in dit bericht zijn van een populaire keten genaamd Faigo waar we in Beijing hebben gegeten. Faigo’s claim to fame is dat iedereen zijn eigen mini-hotpot heeft waarmee iedereen zijn eigen bouillonstijl kan kiezen. Hoewel erg cool, is dit niet gebruikelijk.
Hot pot gaat heel goed samen met bier. En, indien beschikbaar, zal een bestelling van wintermeloen helpen om een extra pittige mondvol af te koelen en te kalmeren.
Hot Pot-restaurants vinden in Amerika
Ons favoriete hotpot-restaurant in San Diego is Little Sheep Mongolian Hot Pot. Ze zijn waarschijnlijk de grootste Chinese keten in de Verenigde Staten en beroemd in een groot deel van China.
(Een van de redenen waarom we nogal wat weten over dit populaire Chinese eten, is dat het advocatenkantoor van mijn man wat financieel werk deed voor Little Sheep Mongolian Hot Pot toen we in Hong Kong woonden.)
Ze breidden enkele jaren geleden uit naar verschillende Amerikaanse steden, gericht op de westkust. Het eten is erg goed en het is onberispelijk schoon, wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar niet altijd (helaas) met hot pot-restaurants in Amerika.
Voor een Amerikaan met een informele, misschien zelfs eenmalige, interesse in een hot pot-ervaring, is het woord ‘Mongools’ in de naam, in alle opzichten, zinloos.
In plaats daarvan bieden ze een uitgebreid menu met à-la-cartegerechten die veel verder gaan dan schapenvlees. Diners kiezen tussen pittige bouillon, niet-pittige bouillon of een kom met een tussenschot in het midden waardoor beide soorten mogelijk zijn.
Onze persoonlijke aanbeveling voor de beginner is hun doordeweekse lunchspecial. Je hoeft alleen maar te kiezen wat voor soort bouillon je het liefste hebt, en welk soort gesneden vlees (rund- of varkensvlees, uit verschillende opties) je wilt. Al het andere (inclusief een selectie van voorgesneden Aziatische groenten en noedels) wordt voor elke persoon op een individueel bord op tafel gebracht. Ze serveren bier en wijn, evenals andere Aziatische sterke dranken. Maar het is ook gezinsvriendelijk.
Hai Di Lao begint hier ook winkels te openen. Tot nu toe kun je hun restaurants vinden in Californië (inclusief Cupertino, Irvine, Brea, Arcadia). Ze staan bekend om hun verdeelde kommen die ongeveer negen verschillende soepbodems aankunnen (inclusief de tomatenbasis die ik hierboven heb aanbevolen). Je hebt daar zoveel keuze.
En nu weet je waarschijnlijk meer over hot pot dan de meeste mensen.
Waar eet jij het liefst hot pot?