De Wervingsbureaus voor koks draaien overuren, want de foodservice-industrie groeit in rap tempo. Veel mensen denken er daarom over na om kok te worden, omdat dit een bijzonder lucratieve carrière kan opleveren. Al die tv-koks spelen daar ook zeker een rol in. Werken als een kok is echter niet zoals op tv, daarom is er in deze blog op een rijtje gezet waar je als ambiërend kok rekening mee moet houden.
Werken als kok kan stressvol zijn
Werken als kok en stress zijn dingen die vaak samenkomen. Als je in een keuken werkt, dan komen er momenten waarbij je wordt bedolven met talloze orders en je in alle haast al die bestellingen moet voorbereiden. Sommige mensen hebben hier geen problemen mee, anderen wel. Ben je niet stressbestendig, dan is kok worden waarschijnlijk niet de beste optie voor jou.
Een culinaire opleiding wordt aanbevolen
Een culinaire opleiding is eigenlijk wel een must als je in fine dining of Food recruitment wilt werken. Het helpt als je al ervaring hebt, maar een opleiding opent veel meer deuren voor je. Een diploma zorgt ervoor dat je jezelf een doel stelt om een bepaald vak te kunnen, want iedereen begint als lijn kok of afwasser. Over het algemeen vinden restaurants een kandidaat die een diploma en ervaring heeft het aantrekkelijkst om aan te nemen.
Veel opties binnen de foodindustrie
In de foodbranche zijn verschillende banen te vinden. Hierbij kun je denken aan restauranthouder, cateraar, persoonlijke chef-kok of food stylist. Al deze banen zijn compleet anders en allemaal hebben ze hun eigen positieve en negatieve kanten. Wat banen binnen de foodbranche wel met elkaar gemeen hebben, is het feit dat ze je veel vrijheid bieden en dat je je creativiteit kwijt kunt. Welke baan het beste bij jou past, kan afhangen van verschillende factoren.
Vrijheid en creativiteit staan voorop
Wanneer je werkt als kok, krijg je meer vrijheid dan bij de meeste andere banen. Daarnaast ben je vrij om creatief te zijn. Koken is namelijk een vak waarbij je vrij bent om aanpassingen te maken aan gerechten zodat je nieuwe smaken kunt ontwikkelen. De recepten die je krijgt zijn maar richtlijnen want je mag de verhoudingen veranderen en nieuwe ingrediënten gebruiken om er je eigen draai aan te geven. Kortom, je bent dus vrij om met allerlei smaakcombinaties te experimenteren en zelf je eigen gerechten te bedenken.
Je kunt overal in de foodservice werken
Overal op de wereld kun je banen in de foodindustrie vinden, en je kunt naar allerlei spannende bestemmingen gaan als je deze ambitie hebt. Je zou bijvoorbeeld naar Las Vegas kunnen verhuizen om daar een baan als kok te vinden, want in miljoenensteden is altijd behoefte aan chef-koks. Als chef-kok heb je veel vrijheid om rond te kijken en verschillende culturen te ervaren. Houd je niet van werken in de gastronomische sector? Dan is de catering misschien een optie voor je. Je zou ook een baan bij een resort kunnen zoeken en vis grillen. De mogelijkheden als kok zijn eindeloos, er is altijd wel iets wat bij jou past!